In het kader van het afstudeervak Beeldende Kunst / Toegepaste Vormgeving 2 ga ik op zoek naar deze ruimtes in de echte wereld en vertaal ze naar twee-dimensionale imaginaire vertrekken waar herinneringen en verhalen in opslag gaan.

he•mi•sfeer (de, zelfst.naamw.; m./v.) Uitspraak: [hemi'sfer] Verbuigingen:hemisferen (meerv.) (Oudgrieks: Hεμι (hemi) = half/helft en Sπηαιρα (sphaira) = "bol") kan verwijzen naar: 1. linker of rechter deel van de hersenen medisch; cerebrale hemisfeer; synoniem: hersenhelft; 2. helft van de aardbol, halfrond; zuidelijke of noordelijke hemisfeer.

ver•haal (het, zelfst.naamw. Uitspraak:[vərˈhal] Verbuigingen:ver|halen (meerv.) verslag van echte of gefantaseerde gebeurtenissen - verhalen vertellen, het scheppingsverhaal, vertelling, geschiedenis, persoonlijk verslag geven, op verhaal komen (herstellen van een indrukwekkende of vermoeiende gebeurtenis).

her•in•ne•ring (de; v; meervoud: herinneringen) - het herinneren; dat wat je je herinnert; geheugen. De terugkeer in het bewustzijn van feiten en ervaringen, in de regel uit eigen belevenis als functie van het geheugen.

natasja exel, student dbkv, cohort 2010, beeldend afstuderen: juni 2014, begeleiders: willem tanja - tiemen voorhorstdinsdag 3 juni 2014

groen-licht

Geen vuiltje aan de uitgebrande witte lucht, als ik vanmorgen arriveer bij mijn geheugenpaleis aan de Rijhnvis Feithlaan. Het ligt er vredig en ontspannen bij. Wat slechts schijn is, want er moet een prestatie geleverd worden. Het is tijd voor de zogenaamd groen-licht procedure: mag ik door / mag ik niet door naar het afstuderen (doorstrepen wat niet van toepassing is).
Ik ga op zoek naar mijn ruimte...
 

...ik wandel door de gangen en vind het vertrek waar het moet gebeuren. 'Grutjes', denk ik-dat dacht ik niet, maar laten we aannemen dat ik dat dacht-'er wonen krakers in mijn geheugenpaleis'.
De ruimte is verontrustend. Het is typisch een geheugenruimte waar zich abstracten en anomalieën bevinden die niet door de zintuigen zijn binnengekomen. Denk geuren, angsten, narigheid, schimmen en schipbreukelingen die meestal verstopt blijven in de structuur van het geheugenpaleis of opgeborgen worden in hermetisch afgesloten ruimtes. Hier had iemand blijkbaar de sleutel in het slot laten zitten.

Voorzichtig richt ik de ruimte in en de toestand wordt allengs vriendelijker.

Eén werk moet hangt zoals het officieel moeten hangen (links) en de rest hangt wat rond. Alles is er, is het genoeg?

Ik presenteer, krijg een paar vragen, wacht op samen met een paar studiegenoten op de gang, mag weer naar binnen, krijg een lijstje met kritiek / tips / vragen / overdenkingen (die uitgevoerd moeten worden door mij, achteraf) / en wordt afgevinkt:
 
EXEL, GROEN-LICHT  
check V 

Ik ruim mijn spullen op en besluit deze ruimte voorlopig open te laten. Ik neem een slok en denk:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten